fbpx

Кой държи ключа към ползите от витамин D?

Младо момиче се наслаждава на слънцето.

Манията Витамин D

Светът е вкопчен в коварната хватка на пандемията COVID-19. В последния месец, предвид извънредната обстановка в цял свят, хората се презапасяват с витамини и имуномодулатори, вярвайки, че витамин D е слънчевият лъч в края на тунела.

Защо е важен приемът на витамин D?

Витамин D е мастноразтворимо съединение, което въпреки името си, представлява стероиден хормон, който се синтезира в човешкото тяло чрез въздействието на ултравиолетовите лъчи на слънцето върху кожата. Това е и причината да го наричаме „Слънчевият витамин“. Витамин D e от ключово значение за здравето на човек. На практика всяка клетка в организма има рецептор за витамин D. Той насърчава абсорбцията на калций в червата, има ефект върху калциевата хомеостаза и костната плътност, предпазвайки от остеопороза, рахит и костни фрактури. В допълнение към това, Витамин D има много механизми, чрез които намалява риска от микробна инфекция и смърт.  Той  може да модулира вродения и адаптивния имунен отговор. Известно е, че витамин D подобрява функцията на имунните клетки, включително Т-клетките и макрофагите, които защитават тялото от патогени. Всъщност витаминът е толкова важен за имунната функция, че ниските нива и дефицитът на витамин D са свързани с повишена чувствителност към инфекция, болести и редица автоимунни заболявания. Също така, ниските нива на витамин D са свързани с повишен риск от респираторни заболявания, включително туберкулоза, астма и хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), както и вирусни и бактериални респираторни инфекции. Нещо повече, недостигът на витамин D е свързан с понижената функция на белите дробове, което може да повлияе на способността на организма да се бори с респираторните инфекции.

За съжаление, обаче, този незаменим за човешкото тяло витамин присъства в естествен вид в много малко храни. Намира се в тлъстата риба и обогатени млечни продукти, но е изключително трудно да си набавим необходимите количества само от храната. В допълнение към това, модерният начин на живот, обездвижването и рядкото излагане на слънце, особено през студените месеци, е причина за високите равнища на дефицит на витамин D в световен мащаб.

Обширните изследвания показват, че дефицитът на витамин D играе основна роля в развитието на десетки заболявания, включително различни видове рак, като рак на гърдата, рак на простатата и рак на дебелото черво, както и диабет, сърдечни заболявания, артрит, остеопороза, псориазис и психични заболявания. Въпреки, че повечето хора започват да осъзнават невероятните ползи за здравето, които предлага витамин D и го приемат под формата на хранителна добавка, малцина знаят, че оптималните нива на витамин D  в организма изискват повече от здравословна диета и прием на добавки. В сложната мрежа от биологични процеси, които управляват здравето ни, малко хранителни вещества действат изолирано. Един от най-пренебрегваните елементи при стартиране на терапия с витамин D е наличието на адекватни количества от кофакторите, без които синтезът на витамин D би бил невъзможен.

Магнезият – основен кофактор за усвояването на витамин D

По последни проучвания, магнезият е от съществено значение и е основен кофактор за синтеза на витамин D. Магнезият позволява усвояването на витамин D като активира дейността на клетъчните ензими. Всички ензими в черния дроб и бъбреците, които позволяват метаболизма на витамин D, превръщайки го в неговата активна форма – 1,25-дихидрокси витамин D (1,25 (ОН)2 витамин D), се нуждаят от магнезий, за да функционират. В заключение, при магнезиев дефицит, обмяната на витамин D не протича по правилния начин, витамин D остава неактивен в организма, и не може да окаже благотворното си действие. В допълнение към това, неправилно усвоеният витамин D може да бъде опасен и да повиши нивата на калций, вместо да ги регулира, каквато е една от основните му функции. Проблемът се състои в това, че вместо в костите, калцият започва да се отлага в кръвоносните съдове и в меките тъканите, което може да е причина за образуване на атеросклеротични плаки, камъни в бъбреците и др., ако нивата на магнезий не са достатъчно високи, за да предотвратят тези усложнения.

Съобщава се, че дисрегулацията във всяко от тези хранителни вещества – магнезий и витамин D е свързана с различни нарушения, като скелетни деформации, сърдечно-съдови заболявания и метаболитен синдром.

Кои са най-подходящите за мен магнезий и витамин D?

Витамин D се предлага в две основни форми, витамин D2 (ергокалциферол) и витамин D3 (холекалциферол).Човешкото тяло може да абсорбира и обработва и двете форми. Въпреки това, тъй като витамин D3 се проявява естествено като реакция на тялото при излагане на слънчева светлина, обикновено се счита за предпочитана форма за хранителна добавка. Докато много хора приемат витамин D таблетки или капсули, Абофарма предлага на българския пазар D-abovit – витамин D3 под формата на спрей, който доставя витамина чрез усвояване в устната кухина директно в кръвообращението.

За оптимално усвояване на витамин D, Абофарма препоръчва и прием на Магнезий 1000. Той съдържа магнезий от натурален произход във висока доза, заедно с витамин В6 в депо таблетка с удължено действие. Добавеният в Магнезий 1000 – Витамин В6 спомага за усвояването на магнезиевите йони. Продуктът е от изключително значение за естественото протичане на ензимните реакции в организма. Участва в трансформирането на въглехидратите в енергия. Подобрява работата на сърдечно-съдовата, имунната и нервната система. Влияе благоприятно върху мозъка и паметта.

В заключение, повечето хранителни вещества в организма не функционират изолирано, а взаимодействат помежду си. Магнезият е ключов кофактор за метаболизма на витамин D и по-доброто разбиране на механизмите на това взаимодействие би помогнало за максимално ефективното им използване.