fbpx

Целулитът – най-големият враг на жените и как да се справим с него

Всяка жена се ужасява от появата на целулит по кожата си. С наближаване на лятото и времето за плаж и море, все повече жени търсят начини как бързо и лесно да се отърват от „портокаловата кожа“.

Какво представлява целулитът?

Целулитът, който още се нарича –  липодистрофия – представлява неравномерно натрупване на подкожна мастна тъкан, което придава на кожата негладък и неравен вид – определят го като „портокалова кожа“ . Той се появява най-често в областта на таза и бедрата – там, където тялото е склонно да съхранява мазнини. Смята се, че от този проблем страдат до 90% от жените.

Целулитът се натрупва в най-повърхностния слой на подкожната тъкан – хиподермата. При неговото наличие мастните клетки могат да увеличат обема си до 60 пъти, поради което цялостно се изменя структурата и релефа на подкожната тъкан и външната кожа придобива онзи портокалов вид, който толкова дразни всички жени.

Какви са причините за появата на целулит?

Няма точна или конкретна доказана причина за появата на целулит, но има много фактори, които влияят. Те могат да бъдат:

2.1Хормонални фактори

За основен „виновник“ се смята женският полов хормон „естроген“ . След пубертета циркулиращият в тялото естроген задейства натрупването на мастна тъкан. По време на бременността хормоналните промени могат да бъдат причина за появата на стрии и целулит. Освен естрогена, отношение към появата на целулит имат и други хормони: пролактин, инсулин, адреналин и норадреналин, както и хормоните на щитовидната жлеза.

2.2 Генетични фактори

Ако човек има генетична предразположеност към образуването на целулит, то той много по-лесно би се появил и много по-трудно би бил премахнат. От генетичните фактори зависи кръвообръщението, метаболизма, разпределение на подкожните мазнини – които имат отношение към образуването на целулита.

2.3 Нездравословно хранене

Когато човек се храни предимно с храни, богати на мазнини, въглехидрати и/или повече сол, тогава тялото е по-склонно да образува целулит. В хранителния режим трябва да присъстват повече зеленчуци и фибри, за да се ограничи натрупването на целулит.

2.4 Недостатъчна физическа активност

Когато липсва движение и спорт, кръвообръщението не е толкова активно. Освен това, при липса на спорт много по-лесно се натрупват мастни клетки. Важно е при желание за справяне с целулита спортът да бъде включен в програмата за лечение.

Видове целулит

3.1 Мек целулит

Мекият целулит е в резултат от хормонални проблеми, наддаване на тегло, като се характеризира с отпусната текстура на тялото. Той е най-благоприятен за терапия и най-бързо и лесно се повлиява.

3.2 Твърд целулит

Твърдият целулит е в резултат от дълъг период на развитие и уплътняване на тъканите, липса на физическа активност и наднормено тегло. Той може да бъде болезнен при допир и масаж. Той се повлиява по-трудно и по-продължително.

3.3 Оточен целулит

Оточният целулит засяга долната част на краката, бедрата, прасците. Причини за него са лоша циркулация на кръвта, лимфен застой. Той се повлиява от физическа активност и корекции в диетата.

Заболяване ли е целулитът?

Специалистите в различни области – медицина, козметология, имат различно мнение относно това дали целулитът е заболяване. Едните твърдят, че щом се е появил целулит, значи има нарушение в обмяната на веществата и го разглеждат като медицински проблем, а другите определят целулита като козметичен проблем, като нормална особеност на женския организъм. Но каквато и да е истината, повечето жени се интересуват от едно – как да го премахнат.

Лечение на целулита?

Има много начини и методи за повлияване на целулита. Някои от тях са добре познати, като: пиене на много течности, усилена физическа активност и упражнения, правилно и здравословно хранене, използване на антицелулитни кремове/гелове, антицелулитни масажи и процедури с най-различни уреди, домашни „лекове“ като масаж с утайка от кафе и т.н. Всички те, съчетани правилно, наистина дават резултат.

Повлияване на целулита чрез масаж с магнезиево олио

Чудесен и ефективен метод за справяне с целулита е масажът с магнезиево олио на ABOPHARMA. Магнезиевото олио е ефективно в борбата с целулита, защото магнезият стимулира метаболизма на клетките и разгражда мастните депа, кръвоносните съдове се разширяват и се подобрява кръвообръщението.

Самият масаж е много полезен при целулит, но масажът съчетан с магнезиево олио:

-подобрява кръвообръщението

-спомага за хормоналния баланс ( тъй като чрез кожата се абсорбира магнезий и тялото се зарежда с минерала, чийто дефицит може да доведе до хормонални проблеми)

– подобрява метаболизма

– отпуска и възстановява мускулите

– подхранва кожата

– подобрява еластичността на кръвоносните съдове

Масажът с магнезиево олио може да бъде ръчен или чрез вендуза. За да бъде ефективен и възможен масажът с вендуза, повърхността на кожата трябва да е мазна, а чрез намазване с магнезиево олио се създава мазен филм по повърхността и вендузата се плъзга по кожата лесно. След приключване на масажа с вендузата, олиото може да се втрие с ръка хубаво в кожата, за да абсорбира тялото магнезий. Така чрез масаж с магнезиево олио се постигат два положителни ефекта – намаляване на целулитните натрупвания и доставяне на оптимална доза магнезий на организма.

Целулитът е проблем, с който се борят много жени. Той е досаден и мъчителен особено за тези, които се стараят да изглеждат перфектно във всяко едно отношение. Истината е, че целулитът се изчиства бавно и с много търпение, но в никакъв случай не е невъзможно, а дори и той да остане в малки количества, този факт не трябва да депресира жените, защото всяка жена има своя чар и красота, която не може да бъде помрачена от леки кожни несъвършенства.