fbpx

Поддържайте ритъма на сърцето с Магнехарт

Калият е сред най-нужните за тялото елементи. То се нуждае от ежедневното му поддържане в достатъчни количество за да може правилно да функционират нервните и мускулни клетки, но най-вече за да е здраво сърцето.

Особено при възрастните хора оптималното ниво на калий е необходимо да се поддържа редовно, тъй като те имат понижена способност за абсорбцията им в резултат от напредване на възрастта.

Калият регулира пренасянето на хранителни вещества през клетъчните мембрани, а с възрастта тази функция на минерала отслабва и става причина за нарушения в кръвообращението и общата отпадналост, които са характерни при по-възрастните хора. Това води до старческа сънливост и обща слабост. Заедно с магнезия, калият спомага за предотвратяване образуването на калциево-оксалатен тип камъни в бъбреците. Той е необходим и за хормоналната секреция.

Редица изследвания показват, че хората в „златната“ възраст са по-застрашени от магнезиев и калиев дефицит поради още няколко причини: засилено изхвърляне на количествата минерали в тялото чрез урината, затрудненото им усвояване и редовната употреба на медикаменти.

Калият е задължителен елемент за да се радвате на здраво сърце!

Минералът спомага и за регулиране стойностите на кръвното налягане. Приемът на достатъчни количества калий, съчетано с редовна физическа активност ще ви помогнат да запазите сърцето си здраво.

Ето няколко признака, които подсказват, че тялото ви се нуждае от повече калий:

  • Сърдечният ви ритъм е неравномерен

Усещате, че сърцето ви бие ускорено или прескача ритъма си.. Недостигът на калий може да е причината за сърдечни аритмии. Това е така, защото калият оказва влияние върху мускулните контракции и съответно върху сърдечната функция.

  • Чувствате се уморени и отпаднали, а краката ви се схващат и имате мускулни крампи

Калият е и електролит, жизненоважен за провеждането на енергията в тялото. Този процес е от значение, за да могат мускулите ни да се съкращават, а нервните импулси, храносмилането и сърдечната дейност да протичат правилно. Жизнено необходим за организма минерал, който се използва от почти всяка клетка, тъкан и орган в тялото ни. 

  • Нивата на магнезий в тялото ви също са ниски

Магнезият е минерал, с който са свързани стотици химични реакции в тялото. Той се грижи активно за пренасянето на калий през клетките. Затова, приемате ли достатъчно магнезий, нивата на калий в организма също съществено се увеличават. Двата елемента калий и магнезий са взаимно свързани.

Калий и магнезий подпомагат нормалната функция на сърдечно-съдовата система, има благоприятен ефект при стресови състояния, напрежение и болезнени спазми на мускулите, поддържа нервно-мускулната възбудимост и проводимост и допринася за запазване на костната маса и минерализацията на костите. Те са отговорни за поддържането на добрия тонус, сила и енергия.