fbpx

При диети

Защо при диети, е добре да приемаме допълнително калий и магнезий:

Тези, които се хранят с ниско съдържание на въглехидрати, също могат да бъдат изложени на риск от загуба на калий в краткосрочен план. Това е защото прекомерните количества калий ще са необходими за превръщането на гликогена , съхраняваната форма на глюкоза, обратно в глюкоза за енергия. Без обичайния прием на въглехидрати (който организмът традиционно използва за създаване на глюкоза), тялото няма да има друг избор, освен да използва запасите си от гликоген и с него каквото и калий да има в тялото. И тъй като тялото запазва само толкова калий, колкото е необходимо за този момент, трябва да консумирате богати на калий храни, за да поддържате вашите нива нагоре, но за съжаление от храната не се набавя достатъчната доза калий.

Дори и умерен дефицит на калий може да повиши кръвното Ви налягане, да повиши риска от сърдечно-съдови заболявания и камъни в бъбреците, да намали калция в костите и да наруши нормалния ритъм на сърцето ( аритмия ). Прекалено ниските нива на калий, известни като хипокалиемия , могат да доведат до умора, мускулни крампи, непоносимост към глюкоза, ненормални нервни усещания ( невропатия ) и проблеми с храносмилането. По-тежката хипокалиемия може да предизвика повишено уриниране, намалена мозъчна функция, високи нива на кръвната захар, мускулна парализа, затруднено дишане и нередовен пулс. Тежка хипокалиемия може да бъде животозастрашаваща.

Вследствие от диети – т.е. лишаване на организма от пълноценно хранене, а от там и нисък прием на калий, може да се стигне до :

– Здрава костна система –
Проучванията показват, че хранителният калий е свързан с повишена минерална плътност на костите, която може да подобри здравето на костите. Например, един преглед от 14 проучвания през 2015 г. установи, че калийът значително намалява костната резорбция, процесът, чрез който се разрушава костта, като по този начин се увеличава тяхната сила. Въпреки че основният механизъм зад костния тласък е неясен, проучването потвърждава хипотезата, че калият помага да се защити костта, като неутрализира неблагоприятния ефект на диета с високо съдържание на киселинни храни, като меса и зърнени храни.
– Камъни в бъбреците – Докато са необходими повече изследвания, за да се разбере напълно връзката между калиевия и бъбречния камъни, наблюденията показват, че по-високият прием на калий е свързан с по-нисък риск от камъни в бъбреците – отчасти защото калийът се свързва с калция в урината, предотвратявайки образуването на минерални кристали. които могат да се развият в камъни в бъбреците.

При проучване на 45 619 мъже на възраст от 40 до 75 години без анамнеза за бъбречни камъни, тези с най-висок прием на калий (повече от 4 042 mg дневно средно) са имали 51% по-нисък риск от камъни в бъбреците в продължение на четири години проследяване. от тези с най-нисък прием (по-малко от 2,900 мг на ден).

По подобен начин, при проучване на над 90 000 жени, които нямат анамнеза за камъни в бъбреците, тези, които консумират средно над 4099 mg калий на ден, са имали 35% по-нисък риск от камъни в бъбреците за 12-годишен период на проследяване от тези които са средно по-малко от 2,407 mg калий на ден.


– Диабет тип 2 –Многобройни наблюдателни проучвания при възрастни са открили връзка между по-ниския прием на калий или по-ниски нива на калий в серума или урината и повишени нива на глюкоза на гладно, инсулинова резистентност и диабет тип 2. Възможният механизъм: Тъй като калий е необходим за отделяне на инсулин от клетките на панкреаса, твърде малко калий може да увреди секрецията на инсулин и да доведе до непоносимост към глюкоза.